Anti Stress #2 Omgaan met stress en burn out voorkomen

Goed omgaan met stress is extreem belangrijk om gezond te blijven, op alle vlakken.  Het zal niet alleen burn out voorkomen, maar ook de kans op andere gezondheidsproblemen sterk verminderen. Ook op het werk zal een goed stress management de efficiëntie een boost geven.

Stress is geen gebeurtenis op zich. Stress is eerder een omschrijving van hoe iets beleefd wordt. Iets kan stress geven, met andere woorden een gespannen reactie uitlokken. Sommigen maken een onderscheid tussen positieve en negatieve stress, maar in elk geval komt er spanning bij kijken. En die spanning kan ervaren worden als iets fysieks of als iets emotioneels, of beide. Soms wordt meer nadruk gelegd op het ene, soms meer op het andere, maar in essentie komt het op hetzelfde neer.  Het fysieke lichaam is immers het huis van onze emoties en in die zin zal een stressbeleving  zich altijd vertalen in zowel fysieke als emotionele tekens en ervaringen. Die signalen kunnen velerlei zijn, en zijn ook per persoon verschillend.  

stress

Het is interessant na te gaan hoe stress zich specifiek aan jou openbaart: is dat vooral fysiek of komen emoties op de voorgrond? Waar voel je de stress in je lichaam?  Deze kennis kan helpen stressreacties snel te herkennen. Dat is belangrijk, want hoe sneller stress herkend en erkend wordt , hoe sneller er op een constructieve manier kan mee omgegaan worden. Zo krijgt die stressreactie  niet de kans zich in lichaam en geest vast te zetten. Als stress toch de kans krijgt zich vast te zetten, zal ziekte het gevolg zijn. Dat kan gaan van spierspanning tot spierpijn, naar spierontstekingen. Maar het kan ook erger: het immuunsysteem wordt er door aangetast, het gaat minder goed functioneren. Het immuunsysteem is ons verdedigingssysteem, en als dat niet optimaal werkt kan er veel fout lopen. Een slecht functionerend immuunsysteem stelt je bloot aan elke mogelijke aandoening: infecties,  verergering of zelfs in gang zetten van een heel gamma aan immunologische aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, reuma, colitis ulcerosa, Ziekte van Crohn, om er maar enkele te noemen. Ook de kans op kanker zal sterk toenemen als het immuunsysteem niet optimaal werkt. Er vertoeven immers dagelijks slecht functionerende cellen in ons lichaam, die als ons immuunsysteem ze niet tegenhoudt, amok gaan maken, en groeien waar ze dat niet moeten doen, en uiteindelijk kanker worden. 
Stress is één van de grote bepalende factoren in hart en bloedvat aandoeningen. Eén van mijn cliënten was pas 42 jaar toen hij een hartinfarct kreeg, zuiver op basis van stress. Er was anatomisch niets verkeerd met zijn hart. Maar ook atheroscelose, het dichtslibben van slagaders, met alle gevolgen van dien, gebeurt sneller als je niet goed met stress omgaat of te lang in een stress reactie blijft. 

Naast fysieke aandoeningen zijn er natuurlijk heel wat psychologische problemen waarin slecht omgaan met stress een rol speelt: gaande van slecht slapen, moeilijkheden om te concentreren, prikkelbaarheid, onrust, vermoeidheid tot burn out, depressie en angststoornissen. 

Dear stress let's break up.jpg

Eén van de krachtigste manieren om goed met stress om te gaan en burn out te voorkomen is in het hier en nu zijn, mindfull zijn met andere woorden. Dit is een sterke anti stress strategie, en wel om 4 redenen: 

1. De eerste is dat je enkel in het hier en nu efficiënt kan zijn: enkel als iemand echt aanwezig is, in contact met zichzelf en zijn omgeving, zal die goed kunnen inschatten wat er gaande is, zowel buiten als in zichzelf. Pas dan is alle informatie beschikbaar, nodig om adequaat om te gaan met de situatie. Paarden zijn ideale partners om dat te leren. Zij zijn van nature uit prooidieren, ze worden in het wild bejaagd. Als prooidier is het extreem belangrijk in het hier en nu aanwezig te zijn. Pas dan zal je op tijd die hongerige leeuw hebben gezien in het hoge gras, of die roedel wolven, die klaar staat in de donkere nacht om je aan te vallen. Onze paarden leven niet meer in het wild, maar ze hebben nog steeds hun natuurlijke instincten. Degene die hen wil leiden zal in het hier en nu aanwezig moeten zijn, pas dan zullen ze volgen en kunnen vertrouwen hebben. Beau ondervond dit aan den lijve toen ze Bronté, één van onze coachingpaarden doorheen een parcours meenam. Telkens als ze met haar gedachten ergens anders zat, stopte Bronté om pas opnieuw gewillig te volgen als ze er weer echt bij was. 

2. In het hier en nu aanwezig zijn geeft je stabiliteit. In onze programma’s doen we een oefening waarbij mensen elkaar zachtjes uit evenwicht brengen, vanuit verschillende posities. Enkel als je hier en nu aanwezig bent, in contact met je omgeving, sta je letterlijk stabiel en sterk in je schoenen. Dan ben je niet uit evenwicht te brengen. En wat meer is: het kost ook geen enkele moeite, geen energie om die stabiliteit te bewaren. Als je in gedachten ergens anders bent,  is een heel klein beetje druk al voldoende om je uit balans te halen. Dit is fysiek zo, en mentaal en emotioneel evengoed. 


3. Als je in het hier en nu aanwezig blijft blijkt heel wat stress eigenlijk niet nodig te zijn. In het hier en nu is er vaak geen probleem. Hetgeen stress geeft bestaat enkel in je hoofd . Je bent je zorgen aan het maken over dingen die geweest zjin, en waar dus toch niets meer aan veranderen valt, of over dingen die mogelijks nog gaan gebeuren. In de toekomst kijken is nochtans onmogelijk. Als er één ding is dat zeker is over de toekomst dan is het dat ze onbekend is. Dus heeft het ook weinig zin daar nu al stress over te hebben. Plannen maken, en anticiperen op een aantal zaken kan, maar liefst in het hier en nu. Ik kan het aantal keren niet meer tellen dat ik me zenuwachtig hebt gemaakt en stress had over iets dat ik voorzag in de toekomst, dat uiteindelijk nooit is gebeurd, soms omdat het gewoon niet doorging of soms omdat het helemaal anders liep dan ik had gedacht. 

Anti stress .png

Mensen bezorgen zichzelf stress door de manier waarop dingen worden geÏnterpreteerd of geattribueerd. Als ik bijvoorbeeld stress krijg omdat mijn collega een nors gezicht trekt, dan is dat omdat ik denk dat ik iets verkeerd heb gezegd of gedaan, of misschien iets niet heb gedaan dat ik wel had moeten doen. Als ik daarentegen haar nors gezicht nergens aan wijt, het gewoon zie in het hier en nu en daar verder niets bij denk, is de kans dat ik daar stress over krijg miniem. We creëren veel spanning door wat we denken over de dingen die gebeuren of die we zien. 


4. In het hier en nu aanwezig zorgt voor vertraging. Het creëert rust in je hoofd, door enkel en alleen bezig te zijn met wat hier en nu gebeurt. Er valt een hele hoop mind chatter weg, en alles wordt onmiddellijk een heel stuk rustiger. Het stressniveau daalt automatisch. Er komt minder gejaagdheid, en meer genieten van de dingen in hier en nu . Het bewustzijn van alles om je heen en van je eigen gewaarwordingen vergroot, waardoor je tijdsbeleving vertraagt. Eigenlijk bestaat de tijd zelfs niet meer, enkel het huidige moment is er nog.

Mindfulness

Zoals reeds aangehaald, is paardencoaching een efficënte methodiek om mindfulness te beoefenen. Paarden zijn Zen-meesters.

Omdat mindfullness izo’n belangrijk element is in geluk en gezondheid en zo naadloos aansluit bij wat paarden ons kunnen leren, zijn we dan ook erg bllj en trots een worskhop te kunnne bieden die exact dit biedt: ‘Mindfulness and what we can learn from horses ‘ met de wereldberoemde Margrit Coates, een befaamde healer en dieren communicator. Meer info over deze workshop vind je hier.

Meer informatie over onze paardencoaching programma’s vind je hier

Wil je kennismaken met paardencoaching en hoe dat je welzijn en gezondheid op een holistische en unieke manier verzorgt, kom dan naar een demo-seminarie